Via deze stap voor stap handleiding is het voor een doe het zelver eenvoudig zelf te doen. Lees wel eerst even het gehele stuk door alvorens te beginnen. Zo voorkom je dat je achteraf pas belangrijke aanwijzingen ziet.
Ik heb hierbij een aantal hoofdstukken en fases gecreëerd zodat je in het proces zelf direct naar de juiste bewerking kunt gaan.
- Is je vloer vlak genoeg en wat als dit niet het geval is?
- Welke soort lijm is het beste en de achtergronden
- Beginnen we met een hele breedte of een gedeelte daarvan?
- Eerst de lijnen uitzetten voor pvc stroken
- Inlijmen van de vloer
- De eerste stroken leggen
- Obstakels en andere zaken
- Nabewerking
Is je vloer vlak genoeg om pvc te verlijmen?
Om een pvc vloer te verlijmen moet de ondergrond volledig vlak zijn. Een egaal verloop is voor een verlijmde vloer geen probleem maar een kleine zandkorrel kan er al voor zorgen dat de naden niet netjes op elkaar aansluiten. Dit ga je zien als je straks van een afstand over het oppervlak kijkt. Mocht je niet zeker zijn, leg dan eens een aantal stroken uit over het oppervlak en kijk of ze op de naden qua hoogte heel goed aansluiten. Is de vloer niet vlak genoeg of twijfel je? Bekijk dan het artikel over egaliseren en schuren van je vloer. Als goed alternatief kan een zelfklevende ondervloer oplossing bieden zodat je niet hoeft te egaliseren.(Lees hier het artikel over de zelfklevende ondervloer) Is de vloer vlak, ga dan naar de volgende stap.
De lijmkeuze voor verlijmde pvc vloeren.
Er zijn meerdere lijmen op de markt voor pvc vloeren. Voor de beginner adviseer ik meestal de Ball . Deze heeft als voordeel dat er een ‘eindeloze’ open tijd is. Dat is de tijd tussen het insmeren van de vloer en het erop leggen van de pvc stroken. Nu moet je weten dat we meestal voor een droge verlijming kiezen omdat deze makkelijker is. Droog wil zeggen dat je de vloer eerst instrijkt met lijm en daarna wacht totdat deze niet meer smeerbaar is maar alleen nog kleeft. Er zit ongeveer een 45 minuten tussen het vloeibaar zijn en het kleven waarna je daadwerkelijk kunt beginnen met leggen van de pvc stroken. Het nadeel met leggen in de vloeibare lijm is dat het soms tussen de naden doorkomt (wat je weg moet poetsen) of dat je vingers en planken allemaal aan elkaar kleven. Voor de meesten zal het een groot voordeel zijn als je in 1 keer de gehele ruimte kunt insmeren en daarna alle tijd van de wereld hebt om de pvc stroken erin te leggen.
Wanneer andere lijm gebruiken? In het geval van niet standaard omstandigheden zoals bijvoorbeeld de noodzaak van absolute watervastheid (bar met veel water , badkamer met inloopdouche etc) of waar de vloer door middel van zonnestraling enorm heet kan worden (grote glazen serre’s) is het verstandig om te kijken of je dan niet voor een andere lijm moet gaan.
Beginnen we met een hele breedte of een gedeelte daarvan?
Het mooie van een verlijmde pvc vloer is dat we hem zonder overgang kunnen leggen naar de diverse ruimtes. Hoe je dit uitrekent zal ik een apart artikel over schrijven. Ik ga nu eerst eens voor een enkelvoudige ruimte op een redelijk eenvoudige manier uitleggen. Meet de breedte (dwars op de legrichting van de planken) van een ruimte op. Als je dit op meerdere punten doet krijg je meteen een indruk of de muren wel evenwijdig lopen. Deel die door de breedte van de plank. Stel de ruimte is 331 cm en de plank 22 cm. De uitkomst is nu 14,05. Zou je met een hele plank beginnen dan zou je na 14 planken gelegd te hebben eindigen met een strookje van 0,05 x 22 = 1,1 cm. Dit is niet alleen heel lelijk maar zorgt ook dat je het meteen gaat zien als de wanden iets scheef lopen . Je wilt het liefste op een halve of bijna hele plankbreedte eindigen. In ons geval op 12 cm en dat is 11 cm meer. Dan is de eerste strook die je moet leggen 22- 11 cm = 11 cm. Let op dat de beginstrook weer niet te klein wordt, anders even spelen met de getallen.
Eerst de lijnen uitzetten voor de pvc vloer
In het vorige gedeelte hebben we uitgerekend met welke breedte we willen beginnen. We gaan deze strook nog niet maken. We tekenen eerst aan het begin en aan het eind van de muur de markering van 11 cm op de vloer. Doe dit bij een stenen muur liever op 11,5. De muur is onderaan vrijwel nooit recht en je hebt anders kans dat de vloer deze laatste 0,5 cm niet vlak is. Hier komt later meestal toch een plint over. Als je de merktekens hebt gezet ga je de stroken leggen aan de buitenkant als lange rij (dus niet de muurkant want die moeten nog op maat gemaakt worden) Daarna snij je een pvc strook op ongeveer 60% van de lengte af en legt de volgende rij. Haal van de volgende strook 15 % af en begin hiermee de volgende rij. Plak de rijen nauwkeurig aan elkaar met schilderstape. Let goed op dat er geen kiertjes ontstaan. Als je nu 3 banen gelegd hebt ga je beginnen met het insmeren van de lijm op de overige vloer. Het kleine stukje tot de muur laat je ook nog even vrij.
Het verdelen van de pvc lijm
Begin de lijm uit de emmer te gieten op 10 cm van de muur. Verdeel de lijm nu met een lijmkam waarbij je eerst het stukje langs de muur insmeert. Als je dat hebt gedaan ga je de lijm met een vloeiende beweging van de kam heen en weer bewegen zoals je ook ramen zeemt. Zorg dat de lijm vlak verdeeld is. Je kunt eventueel met een vachtroller nog narollen. Er mogen absoluut geen verdikkingen in de lijm zitten. Als je bij het begin komt (waar we onze eerste stroken met tape aan elkaar gezet hebben) ga je voorzichtig de lijm langs de rand verdelen. Meestal werkt haakts het beste waarbij je de kam tegen het pvc neerzet en dan de kam van de strook wegtrekt naar de ingelijmde vloer. Neem hier de tijd voor. Als alles ingelijmd is heb je misschien nog wat lijm op de vloer over. Schep dit terug in de emmer. Maak de lijmkam meteen schoon met veel water zodat je hem later weer kunt gebruiken.
Het leggen van de pvc stroken
Wacht eerst totdat de lijm niet meer vloeibaar is en alleen nog maar kleeft. Controleer dit door je vinger voorzichtig in de lijm te drukken. Kleeft het alleen nog? Dan is het goed. Zit er lijm aan je vinger? Dan moet het nog verder drogen. Dit kan 30 tot 60 minuten duren, afhankelijk van de temperatuur. Leg de stroken nu langs de eerste stroken die aan elkaar getaped zijn. Je hebt nu een mooie rechte basis. Zorg dat je de stroken zo min mogelijk wringt door de kopse kant tegen elkaar te drukken en hem dan horizontaal te laten zakken. Probeer zoveel mogelijk te voorkomen dat je de stroken als een ‘wokkel’ draait. Stroken kun je knippen met een daarvoor bestemde knipper maar met een lineaal en mes 1 x insnijden en je kunt het pvc eenvoudig breken.Ga door met het leggen van de pvc stroken tot het einde van de ruimte en meet de laatste strook in. Neem hier weer liefst een halve centimeter als je tegen een muur legt. bij een kozijn of andere rechte objecten zo nauwkeurig mogelijk werken zodat je dan kunt afkitten. Als je hiermee klaar bent verwijder je de tape van de eerste stroken en haalt deze weg. Lijm het laatste stuk in en leg het resterende deel van de vloer.
Walsen van de vloer
Aan het einde van het proces moet je de vloer nog walsen om hem goed in de lijm te drukken en mogelijk opstaande randjes uit te vlakken. Je zou onder het leggen al met een handwals de vloer kunnen narollen maar dit kan ook op het einde van het leggen met een grote wals. In sommige gevallen moet dit binnen 72 uur, afhankelijk van het soort lijm. Eerder walsen mag altijd.
Toch nog kleine kiertjes?
Misschien heb je ergens net niet nauwkeurig gewerkt of even niet opgelet. Geen nood, er is speciale voegpasta om dit op te lossen. Ook zou je met een beetje kit op kleur het laatste voegje kunnen wegwerken.
Recente reacties