Of je pvc klik of dryback (verlijmd) wilt kopen, beiden hebben ze een slijtlaag. De dikte van deze slijtlaag is mede bepalend waarvoor deze aan te raden is. Voor slaapkamergebruik is een slijtlaag van 0,3 uitstekend terwijl ik voor de woonkamer toch een slijtlaag van 0,55 adviseer. Hoger mag altijd. een slijtlaag van 0,7 voor kantoorgebruik kun je natuurlijk ook op je slaapkamer leggen al zal de prijs hiervan meestal wel een drempel vormen.
Niet onbelangrijk is wat de garantie is en misschien ook wel bij wie je het koopt. Het klinkt misschien als preken voor eigen parochie maar dit gaat echt verder. Als u een vloer koopt en u niet de juiste ondervloer (ja, ook voor pvc) gebruikt wat denkt u dat er dan gaat gebeuren als het misgaat? Ik heb vaker de discussie met een leverancier gehad of een gebrek te wijten is aan een foutief leggen ligt of niet. Niet alleen staan wij hierin onze klanten bij maar we kunnen klanten al bij de koop van het juiste advies voorzien zodat er minder aanspraak op garantie gemaakt hoeft te worden.
De volgende vraag is of je zwevend (los van de ondergrond) of verlijmd wil kiezen. Dit is vaak om 1 van de volgende redenen:
- De vloer moet er eenvoudig weer uit kunnen (huurwoning)
- Er zitten dermate scheuren in de ondervloer of andere overgangen
- U wilt niet egaliseren en de vloer is redelijk vlak.
- De keuze voor een budget oplossing pvc.
- Makkelijk zelf te doen
- U moet een 10Db geluid certificering voor appartementen
Bij een van deze redenen is de keuze voor een zwevende vloer logisch. Hiervoor heeft u de keuze uit een klik variant (in sommige gevallen met ondervloer) en een Pvc stroken (dryback) mogelijkheid waar u de stroken op een zelfklevende mat legt. Er is ook een zogenaamd looselay systeem waarbij ze los op de ondervloer gelegd worden maar deze is vrij prijzig en laat ik daarom buiten beschouwing.
Er zijn belangrijke verschillen tussen een klik-pvc en dryback pvc+ zelfklevende ondervloer. Prijstechnisch hoeven ze elkaar niet veel te ontlopen. In gebruik echter wel. Een klik kun je weer uit elkaar halen en soms opnieuw gebruiken. Een dryback die op zelfklevende ondervloer gelegd is niet. Een voordeel is wel dat als er een verloop in de vloer zit de ondervloer en dryback stroken zich beter gaan vormen. Bij een klik verbinding is er eerder kans op breuk. Als je aan een 10Db certificering voor appartementen moet voldoen is dit NIET mogelijk met een zelfklevende ondervloer ondanks dat er soms anders beweerd wordt. (Lees artikel 10Db certificering) Een klik pvc al dan niet met ondervloer is dan de eenvoudigere optie. Als het om warmteweerstand gaat wint de Dryback(met ondervloer) het van de klik. Met een warmteweerstandswaarde van 0,035 ten op zichte van 0,055. lager is in dit geval beter.