Wat je moet weten als je pvc gaat verlijmen

Bij het verlijmen van een pvc vloer op de basisvloer moet de basisvloer volledig vlak en glad zijn. Je moet de vloer dan eerst (laten?) egaliseren. De eerste rij aftekenen is even een precisiewerk, daarna leg je de stroken 1 voor 1 netjes naast elkaar. Het voordeel van direct op de basisvloer verlijmen is een lage warmteweerstand, vlak loopgeluid en het eenvoudig vervangen van een strook als er een ongeluk gebeurt is. 

Maar wat als je niet wilt of kunt (laten) egaliseren?

Oplossing 1: Zelfklevende ondervloer

 Het is  mogelijk om op een vlakke cementdekvloer een zelfklevende ondervloer te gebruiken. Wel moet je goed opletten dat er geen ribbels of richels in de vloer zitten.  Dit type ondervloer zit op  een rol en heeft een soort vezelstructuur . Je rolt hem eerst uit en trekt daarna aan de bovenkant de schutfolie af. Hier leg je het pvc op. Aan het eind moet je het nog eens goed walsen voor een goede hechting. Voordelen zijn een zeer lage warmteweerstand,  een zacht loopgeluid en een vloer waarbij een verloop in de vloer minder snel een spelbreker zal zijn.  Daarnaast kun je hem makkelijk verwijderen als je dit wilt.

Oplossing 2: Jumpax platen

Dit zijn soort hardboardplaten die je in de ruimte neerlegt. Aan de bovenkant van de eerste laag zit een lijmlaag. Hierop leg je een 2e laag platen die zich op de eerste vasthechten. Deze komen half verschoven ten opzichte van de onderste platen te liggen. Zo ontstaat een vlakke naadloze basisvloer.  Hierop worden de pvc stroken rechtstreeks gelijmd. Dit type ondervloer is ideaal voor over een (houten) basisvloer die niet volledig vlak is. Hierbij kan ook een 10Db geluidsreductie gerealiseerd worden. Dit type ondervloer is door zijn hogere isolatiefactor niet geschikt voor vloerverwarming.