Pvc of laminaat, wat is de beste keuze?

Vraag iedereen om je heen en het antwoord zal zijn dat je voor pvc moet gaan. Ik ben het hier niet mee eens en zal je dit in het volgende artikel toelichten.

Geen goede of foute keuze.

Om te beginnen moet ik eerst constateren dat er geen ideale producten zijn. Ieder product heeft voor en nadelen. Ik zal daarom per product toelichten wat de voor en nadelen zijn waarna een afweging gemaakt kan worden tussen de voor en nadelen en wat zwaarder weegt in een specifieke situatie.  Als laatste wil ik nog aanstippen dat er niet 1 maar vele soorten pvc en vele soorten laminaat zijn waardoor je pas een goede keuze kunt maken nadat je de achtergronden van het artikel zelf weet.

Pvc: het ultieme wondermiddel?

Pvc dryback of  ook wel pvc verlijmd.

Voordeel: Pvc verlijmd is met zijn lage warmteweerstand ideaal om over vloerverwarming te plaatsen. Een goede warmtegeleiding maakt de ruimte snel warm en het voordeel is ook dat een vol verlijmde vloer een laag loopgeluid geeft.  Ook een millimeter strakke en gekitte afwerking om deurkozijnen zijn kenmerkend omdat er geen uitzetvoeg gebruikt hoeft te worden.  Wat ook een groot voordeel is dat je met redelijk eenvoudig een fohn een enkele strook kunt verwijderen en er een nieuwe op kunt plaatsen als er bijvoorbeeld een beschadiging is. 

Nadelen aan pvc verlijmd: Er kunnen kleine kieren ontstaan tussen de stroken. Dit is wel weer  op te lossen met speciaal voegmiddel . Pvc is net iets krasgevoeliger dan laminaat. Een zogenaamde laag met scratch guard helpt wel een stuk. En dan hebben we het nog niet over de prijs gehad.  Vaak moet er geëgaliseerd worden en het pvc zelf is toch ook duurder dan laminaat.  Het kan een doe het zelf product zijn maar dan wel voor de iets gevorderde klusser. Let op: Ga wel voor een pvc verlijmd waarbij je zelf de lijm moet aanbrengen zodat je zeker bent van een juiste hechting op de ondergrond.  Een ander alternatief is de pvc stroken op een zelfklevende ondervloer te leggen.  Dit is goed zelf te doen en je weet dan dat de hechting optimaal is.

Voor en nadelen bij elkaar: Een pvc verlijmde vloer is een investering in een vloer die lang functioneel en mooi kan blijven en geen last van een ongelukje met water heeft. Verwacht niet het wonderproduct dat absoluut niet kapot kan want dit bestaat niet.

Laminaat , de houten rommel van vroeger?

Laminaat wordt vaak in een adem genoemd met opbollen, beschadiging en andere narigheid. Dit klopt ten dele ook wel, maar er zit ook een keerzijde aan. Laminaat bestaat uit meerdere lagen waardoor je eigenlijk een ideaal product kunt creëren.  Het zit hem in de kwaliteit van de gebruikte materialen in combinatie met de juiste legwijze wat jouw ervaring gaat worden. Een goede laminaatvloer gaat een leven lang mee. 

Ik ga eens beginnen met voordelen: een goede laminaatvloer met mooie uitstraling kost minder dan een pvc vloer met dezelfde uitstraling. Het is verkrijgbaar in goede budgetvariant voor de slaapkamer maar ook een duurdere watervaste variant die je gerust als winkelvloer kunt leggen.  De toplaag van laminaat is van melamina wat bij goede kwaliteit tot een van de hardste materialen behoort van wat er bestaat. Het plaatsen is vaak ook voordeliger en maakt het ook voor de doe het zelver interessant. 

Nadelen: Het is minder bestand tegen ongelukken met water. Vochtig dweilen is prima, een overlopend riool is een probleem. Wat misschien ook als nadeel  ervaren kan worden is dat je altijd een uitzetvoeg gebruiken tussen objecten en de vloer moet laten. Deze moet met plint afgewerkt worden. Misschien dat mensen zullen zeggen dat laminaat holler klinkt. Dit kan voorkomen worden door een op rubber gebaseerde ondervloer waarmee alle geluiden optimaal gedempt worden en het geluidsverschil met een klik pvc minimaal is.

Klik pvc: de nieuwe laminaat rommel van de toekomst

Oke, misschien ben ik hier te negatief maar in praktijk zijn er meer problemen met klik pvc als met klik laminaat. Dit komt door de budgetvloeren die op de markt gezet worden en te goedkoop en dun zijn waardoor in veel gevallen de klikverbinding afbreekt.  Let wel, je kunt een CORETEC klik vloer van 50 euro per m2 niet vergelijken met een pvc vloer van 15 euro.  Het probleem zit hem daarin dat de onderlaag van de meeste pvc klik vloeren van composiet gemaakt is. Composiet is hard en sterk maar ook breekbaar. Vergelijk het een beetje met glas.  Het resultaat is dat je een absoluut vlakke basisvloer nodig hebt. Zelfs in nieuwbouw is dit een uitzondering. Resultaat zijn afbrekende klikverbindingen met alle gevolgen van dien.

Kijk daarom goed naar de samenstelling en dikte van materiaal. Een MINIMUM dikte van 4 millimeter moet je voor je slaapkamer aanhouden, voor woonkamer zelfs 5 millimeter of meer. Een dikte onder 4 mm kun je vergelijken met het 6 mm laminaat kwaliteitje wat op de zolder gelegd wordt. Ik moet nog een kleine kanttekening plaatsen met betrekking tot materiaal: Ik noemde al eerder de naam CORETEC en wel om de volgende reden: Coretec heeft een onderlaag van bamboevezel  en andere materialen waardoor je deze zonder uitzetvoeg kunt plaatsen waarbij geen maximumlengte hoeft aangehouden te worden  en zelfs hoogteverschillen kunt overbruggen.  Er zijn enkele andere merken die ook zeer goede specificaties hebben maar deze vind je meestal niet tussen de budgetvloeren. Tot slot: Kijk ook of de fabrikant een speciale ondervloer voorschrijft.