Voordat een vloer van PVC gelegd wordt, moeten al diverse voorbereidende werkzaamheden worden uitgevoerd. Hierbij kan je denken aan het vlak maken en egaliseren van de ondervloer, maar minstens net zo belangrijk is het laten acclimatiseren van je vloer van PVC.

Wat is PVC acclimatiseren?

Bij acclimatiseren ‘went’ je nieuwe vloer aan een nieuw klimaat, het binnenklimaat van de ruimte waarin de vloer gelegd gaat worden. Waarschijnlijk hebben de PVC stroken recent nog in een (onverwarmde) opslag of bouwmarkt gelegen. Hier zijn de omstandigheden, zoals temperatuur en luchtvochtigheid, niet hetzelfde als de omstandigheden in jouw woning of kantoor. Door de stroken PVC al voor het leggen gedurende een bepaalde tijd in de ruimte van het leggen te plaatsen, acclimatiseren de stroken en ‘wennen’ zij aan het nieuwe binnenklimaat.

Waarom moet een PVC vloer acclimatiseren?

Een PVC vloer moet acclimatiseren, omdat PVC kan krimpen en uitzetten. Dit doet het onder invloed van de omstandigheden, dus onder invloed van het binnenklimaat. Met name temperatuur heeft een grote invloed op het al dan niet uitzetten of krimpen van je PVC vloer. Door een PVC vloer te laten acclimatiseren, past deze zich in feite aan de omstandigheden van de binnenruimte aan. De PVC stroken gaan al uitzetten of krimpen voordat deze gelegd zijn. Zo voorkom je dat de stroken gaan uitzetten of krimpen nadat deze zijn gelegd en krijg je per saldo de strakste vloer, oftewel het mooiste eindresultaat.

De beste manier om je PVC vloer te laten acclimatiseren

Het is belangrijk om je pvc vloer op de juiste manier te laten acclimatiseren. Temperatuur is een belangrijke factor die bepaalt of de stroken gaan uitzetten of juist krimpen. Zorg er daarom voor dat tijdens het acclimatiseren de binnentemperatuur gelijk is aan de temperatuur die het vaakst binnen voorkomt. Zet jij de verwarming altijd op 20°C? Dan is het verstandig om ook tijdens het acclimatiseren deze binnentemperatuur aan te houden. Idealiter is de luchtvochtigheid tussen de 50 en 60%, maar ook hierbij geldt dat het ideale niveau afhankelijk is van datgene wat gebruikelijk is in de ruimte.
Het acclimatiseren doe je door de gesloten pakken met stroken horizontaal in de ruimte te leggen. Dit kan direct op de vloer, of gestapeld in een hashtagverband (#). Zowel bij het plaatsen op de vloer als in hashtagverband is het belangrijk om de pakken niet direct tegen elkaar te plaatsen, zodat de luchtstroom langs alle pakken kan stromen. Plaats de pakken nooit direct naast de verwarming, omdat de stroken hiermee niet goed kunnen wennen aan het binnenklimaat. Ook moet je de pakken nooit verticaal laten acclimatiseren, omdat de stroken dan kunnen doorbuigen. Het verticaal tegen de muur aanzetten van pakken is dan ook geen goed idee.

Hoe lang moet een PVC vloer acclimatiseren?

Stelregel is dat een PVC vloer minimaal 48 uur moet acclimatiseren. Dit kan korter zijn op het moment dat de pakken voor levering waren opgeslagen in een ruimte met een vergelijkbaar binnenklimaat.

Hoe leg jij?

 

Een vloer plaatsen is vaak maatwerk. Soms kun je dit zelf, soms met een beetje hulp en anderen willen alleen de sleutel overhandigen en terugkomen. Weet dat je ook als doe-het-zelver terug kunt vallen op een professional die de mouwen opstroopt.
N

Wij ondersteunen je bij elke methode

N

Bespaar geld als je de vloer zelf legt of met ondersteuning van ons.

N

Welke methode je ook kiest: altijd een uitstekend eindresultaat